Begin pagina Melatonine
Naar de inhoud

Melatonine

Omdat Melatonine een hulpmiddel is dat blinden kan helpen bij het vasthouden van het dag- en nachtritme, lijkt het me goed daar op deze pagina nader op in te gaan.

Aan het eind van de vorige eeuw hebben onderzoekers ontdekt dat veel volledig blinden, dus mensen die geen licht en donker kunnen waarnemen, een verstoord dag- nachtritme hebben.
Hoewel het misschien niet erg voor de hand ligt, is ie”mand ‘s avonds niet alleen moe omdat hij de hele dag bezig is geweest. Dat speelt natuurlijk wel een grote rol, maar is niet bepalend.
Ergens in de hersenen bevindt zich de Pijnappelklier. De functie daarvan was lang niet bekend, en hij werd aanvankelijk de blinde darm van de hersenen genoemd. Men heeft ontdekt dat deze klier in rechtstreekse verbinding met de oogzenuw staat en het hormoon Melatonine afgeeft zodra de schemering intreedt. Dit hormoon zorgt ervoor dat men slaperig wordt.
De productie van de Melatonine begint zodra het gaat schemeren en heeft na ongeveer zes uur het hoogtepunt bereikt. Tijdens dat hoogtepunt bevindt men zich normaalgesproken in het diepste moment van de slaap. Hierna neemt de productie langzaamaan weer af en zo’n zes uur later, ergens vroeg in de morgen, stopt de aanmaak van Melatonine. De productie duurt dus ongeveer 12 uur en ligt vervolgens 12 uur stil.

Als je niets ziet en de oogzenuw niet functioneert, werkt deze cyclus anders. Er zijn wel wat andere factoren die de pijnappelklier kunnen prikkelen, maar de lichtwaarneming, of het gebrek daaraan, is voor de meeste mensen toch wel cruciaal.
Het is niet zo dat iemand die blind is helemaal geen Melatonine produceert. Onderzoekers hebben ontdekt dat als iemand die gewoon kan zien, dagen in een donkere bunker verblijft waarin totaal geen licht doordringt, die persoon een eigen dag- nachtritme gaat ontwikkelen. Het vervelende daarbij is dat dat ritme niet stilstaat, maar elke dag een halfuur verlaat. De persoon wordt dus iedere dag een halfuur later moe en dus ook weer een halfuur later wakker. Op een gegeven moment is hij overdag doodmoe en wanneer het eigenlijk bedtijd is, klaarwakker. Waarom dat zo gebeurt, is naar mijn weten niet bekend.

Met deze verschuivende cyclus kampen veel volledig blinden. Hun biologische klok is danig in de war, omdat de pijnappelklier niet door licht geprikkeld wordt. Het beste wat zij kunnen doen, is dagelijks op een vast tijdstip een bepaalde hoeveelheid Melatonine slikken. Is die hoeveelheid goed afgestemd, dan kan de biologische klok goed in toom gehouden worden. Vooraf overleg met de huisarts of neuroloog is zeer aan te raden.

Mail voor vragen of opmerkingen naar: emailcontact

Naar boven