Begin pagina Huishoudelijke apparaten
Naar de inhoud

Huishoudelijke apparaten

Er bestaat slechts een handjevol huishoudelijke apparaten dat speciaal voor visueel gehandicapten ontwikkeld is. Er zijn sprekende personen- en keukenweegschalen, weegschalen met grote cijfers, een sprekende magnetron, een aangepaste thermostaat en een pratende robotstofzuiger op de markt en daar houdt het zo’n beetje mee op. Daarnaast zijn er enkele fabrikanten die bepaalde apparatuur uit hun collectie toegankelijk kunnen maken door speciale accessoires te leveren. Het gaat dan bijvoorbeeld om ringen met brailleomschrijvingen die rond bedieningsknoppen van een apparaat geplakt kunnen worden, of om frames die over een kookplaat liggen, zodat de knoppen en verschillenden kookzones voelbaar zijn.

Veel slechtzienden zullen aardig uit de voeten kunnen met de gangbare huishoudelijke apparaten, mits het contrast en de lettergrootte goed zijn. Ook kunnen zij meestal wel zien of lampjes op het bedieningspaneel al dan niet branden. Voor wie daar te weinig voor ziet of blind is, zijn veel huishoudelijke apparaten niet of niet goed te bedienen. Een deel is met wat kunstgrepen wel toegankelijk te maken. Soms is een simpel plakkertje, een bumpon of rubberen dopje uit de bouwmarkt, al voldoende. In andere gevallen kan de Penfriend of een brailletekst geschreven op dymotape, soelaas bieden. Soms is meer inventiviteit nodig of is een apparaat echt niet te bedienen door iemand die niet kan zien.

Apparaten die door middel van schakelaars of schuifknoppen te bedienen zijn, leveren over het algemeen geen problemen op. Aan de stand van de schakelaar of schuifknop is te voelen of het toestel aan of uit is, en door de knop steeds een stukje verder te verschuiven, is het mogelijk op gevoel en gehoor het apparaat in te stellen. Dat werkt bijvoorbeeld zo bij veel mixers en stofzuigers. Eventueel kunnen de schuifknoppen of schakelaars met behulp van braille of plakkertjes gemarkeerd worden. Dit geldt ook voor de niet digitale draaiknoppen van bijvoorbeeld ovens, kooktoestellen en (vaat)wasmachines. Soms geven deze knoppen bij iedere stand een klikje. IN geval van een vaatwasser staat Het eerste klikje bijvoorbeeld voor het wasprogramma met de laagste temperatuur en het laatste klikje voor het programma met de hoogste. Met behulp van een de Penfriend of dymotape kun je al deze standen eenvoudig markeren. Bij een draaiknop die geen klikjes geeft, zoals die waarmee je bij veel ovens de tijd kunt instellen, kun je bij iedere minuut of vijf minuten een rubberen dopje of streepje plakken. Door ook de draaiknop zelf van een voelbaar wijzertje te voorzien, kun je ook dit soort knoppen goed bedienen.

Ook drukknoppen die één functie hebben, vormen geen probleem. Er zijn wasmachines die voor ieder wasprogramma over een aparte knop beschikken en ook veel koffiemachines beschikken over aparte knoppen voor de verschillende instellingen en programma’s. Het is vaak vrij eenvoudig te onthouden welke knop voor welke instelling dient. Ook is het vaak vrij simpel om de verschillende knoppen met behulp van braille of de Penfriend, van een omschrijving te voorzien. Het is helemaal makkelijk als aan de stand van de knop te voelen is of deze ingedrukt is of niet. Op die manier kun je, als je niet kunt zien of het lampje brandt, voelen of een apparaat al dan niet aan staat en welke functies er geactiveerd zijn.

Helaas beschikken veel apparaten tegenwoordig niet meer over de hierboven geschetste knoppen. In plaats daarvan is vaak gekozen voor een touchscreen of een display waarop je de instellingen af kunt lezen. Veel combimagnetrons en wasmachines beschikken over een touchscreen. De knoppen daarop zijn niet te voelen. Bovendien is zo’n scherm vaak zo gevoelig, dat er van alles geactiveerd wordt wanneer het screen wordt afgetast. In bepaalde gevallen is het haalbaar voor het touchscreen een strook met brailleaanduidingen te plakken, zodat het toch mogelijk is te weten waar de knoppen zich bevinden.

Verder zijn veel draaiknoppen de laatste tijd digitaal. Dat wil in geval van de tijdknop van een oven bijvoorbeeld zeggen dat op het display minuten verspringen, wanneer er aan de knop gedraaid wordt. De knop kan dan oneindig rondgedraaid worden, waardoor het onmogelijk is om iets aan de stand ervan, af te leiden. Het bedienen van een apparaat is ook lastiger als een knop meerdere functies heeft, die je in kunt schakelen door er herhaaldelijk op te drukken. Je moet dan onthouden welk programma of welke instelling correspondeert met het aantal keer dat je op de knop drukt. Lastig daarbij is dat je nooit zeker kunt weten of je de goede instelling geselecteerd hebt. Bovendien schakelt een apparaat soms wel en soms niet na het uit- en weer inschakelen, terug naar een bepaalde stand.

Er zijn apparaten die door middel van akoestische signalen aangeven dat ze klaar zijn met hun werk. Dat geldt bijvoorbeeld voor sommige wasmachines, vaatwassers, wasdrogers en waterkokers. Het merendeel van de huishoudelijke apparaten communiceert helaas alleen door middel van lampjes of schermmeldingen. Zo laten veel koffiemachines met behulp van een knipperend lichtje weten dat het water op is. Ook bij stille apparaten, dus apparaten die geen draaiende elektromotor hebben, zoals tosti-ijzers en bakplaten, is het opletten. Je kunt immers niet horen of ze ingeschakeld zijn en of ze de juiste temperatuur bereikt hebben. Vaak schakelen ze direct in, wanneer de stekker in het stopcontact gestoken wordt. Ook hier hebben apparaten met goed te bedienen knoppen dus de voorkeur.

Mail voor vragen of opmerkingen naar: emailcontact

Volg me op Facebook:

Facebook

Volg me op Twitter:

Naar boven