Begin pagina Verminderde vermogens
Naar de inhoud

Verminderde vermogens

Als ik een nieuw apparaat aangeschaft heb, kijk ik vaak eerst of ik zonder handleiding begrijp hoe het werkt. Soms is dat inderdaad het geval, vaak ook niet.

Als ik een apparaat echt wil doorgronden, is het doorlezen van de handleiding nodig. Gelukkig zijn bijna alle handleidingen op internet te vinden, als pdf-bestand. Ik download de pdf en maak er een wordbestand van, zodat ik het kan lezen.

De nuttige informatie in een handleiding, wordt vaak voorafgegaan door een hoop ludieke wetenswaardigheden. Zo las ik in de handleiding van een speakersysteem dat ik in geen geval op de batterijen mag gaan staan en dat ik ze niet mag kortsluiten. IN de handleiding van een cupcakemaker staat dat het apparaat alleen voor het doel gebruikt mag worden waarvoor het bestemd is. Ook lees ik regelmatig dat ik apparaten niet mag verplaatsen door aan het snoer te trekken en dat ik ze niet onder water mag dompelen.

Eén waarschuwing die ik geregeld tegenkom, brengt mij danig in verwarring. Het is een waarschuwing die met name voorkomt in gebruiksaanwijzingen van huishoudelijke apparatuur en die inhoudt dat de betreffende apparaten niet bedoeld zijn voor personen met verminderde lichamelijke, zintuiglijke of geestelijke vermogens, tenzij iemand die verantwoordelijk is voor hun veiligheid, toezicht op hen houdt, of hen heeft uitgelegd hoe het apparaat moet worden gebruikt.

Ik neem aan dat ik door de fabrikanten geschaard wordt onder de groep personen met verminderde zintuiglijke vermogens en dat zij dus menen dat ik niet verantwoordelijk ben voor mijn eigen veiligheid, maar dat een ander dat is. Die ander moet mij dus gaan uitleggen hoe het apparaat werkt en het liefst ook nog toezicht houden als ik het gebruik. Het is op zich best geruststellend dat ik niet verantwoordelijk voor mijn eigen veiligheid ben. Maar wie is dat dan wel?

Wie is bereid de verantwoordelijkheid voor mijn veiligheid op zich te nemen en toezicht op me te houden als ik een elektrisch apparaat gebruik? Of val ik buiten de boot omdat er bij mij geen sprake van verminderde zintuiglijke vermogens is? Het vermogen om te zien met mijn gezichtszintuig is immers niet verminderd, maar volledig verdwenen.
Betekent dit dat ik dus wel verantwoordelijk voor mijn eigen veiligheid ben en dat ik zonder toezicht op batterijen mag gaan staan aan snoeren mag trekken en apparaten mag onderdompelen? Als dat maar goed gaat!

Mail voor vragen of opmerkingen naar: emailcontact

Volg me op Facebook:

Facebook

Volg me op Twitter:

Naar boven