Begin pagina Dag of nacht
Naar de inhoud

Dag of nacht

Toen ik een paar jaar geleden voorlichting gaf op de school van mijn nichtjes, spraken we onder andere over het feit dat ik geen licht en donker waar kan nemen en dat ik dus ook niet weet of het dag of nacht is. Ik probeerde de kinderen uit te leggen dat als ik niet op de een of andere manier zou weten hoe laat het is, de nacht voor mij aan kan voelen als dag

Omdat ik een horloge heb en bovendien luister naar de radio of televisie, weet ik altijd wel zo’n beetje hoe laat het is. Het zal me dus nooit overkomen dat ik ‘s nachts denk dat het dag is, of andersom. Maar het is dan een kwestie van weten. Voelen of horen of het licht of donker is, kan ik meestal niet.

Vooral de nacht heeft voor mij soms echt de sfeer van de dag. Er hangt dan een bepaalde energie in de lucht. Het is niet koud, vogels zijn nog druk met elkaar in gesprek, er zijn nog veel mensen op de been of de wind vult de lucht met zijn gebulder. Soms is het zelfs net of ik de warmte van de zon kan voelen, hoewel die overdag niet eens geschenen heeft. Het is heel typisch om dan buiten te lopen en te weten dat het nacht is, maar het gevoel te hebben dat het ook twaalf uur eerder of later zou kunnen zijn.

Er zijn ook momenten waarop ik wel degelijk merk dat het nacht is. Ik ervaar dat vooral als het erg koud of heel erg stil is. Ook als het heel donker is heb ik soms het gevoel dat ik dat werkelijk kan ervaren. Het lijkt dan net alsof alles wat doffer klinkt en de lucht zwaarder en beklemmender is.

Soms loopt er iemand met ons mee tijdens de laatste wandeling van de dag en vertelt dan hoe donker het is en of er sterren te zien zijn. Soms geeft hij of zij ineens een uitroep van schrik, omdat een bliksemschicht de hemel verlicht.

Het blijft voor mij iets merkwaardigs dat er zo veel is dat mij ontgaat en waarvan ik me totaal geen voorstelling kan maken. Dat een feitelijk zo klein zintuig als het oog, zo’n enorme invloed kan hebben en letterlijk het verschil kan maken tussen dag of nacht.

Mail voor vragen of opmerkingen naar: emailcontact

Volg me op Facebook:

Facebook

Volg me op Twitter:

Naar boven