Begin pagina Audiodiscriptie
Naar de inhoud

Audiodiscriptie

Een paar jaar geleden is men begonnen sommige films uit te rusten met audiodiscriptie. Dat houdt in, dat die films voorzien zijn van gesproken uitleg over wat er zich op het scherm afspeelt. Je hoort dus niet alleen de stemmen van de spelers en de geluiden van de film, maar ook de stem van een commentator. Er ontstaat zo feitelijk een soort hoorspel. Ik heb de film Zwartboek op deze manier gevolgd. Er ging een wereld voor me open. Ik had me nooit gerealiseerd dat er tijdens een film zo veel Te zien is. Aan de andere kant vond ik het zeer intensief om alle auditieve en gesproken indrukken die gedurende de film op me afkwamen, te verwerken. Het was voor mij eigenlijk te veel. Ik heb het dus bij deze ene film gelaten.

Waar ik wel graag audiodiscriptie zou hebben, is in het dagelijks leven. Ook hier heb ik vaak geen benul van wat er allemaal om me heen gaande is. Het is misschien ook niet altijd relevant om te weten wat er zich afspeelt, maar het is wel heel saai om dat allemaal niet te ervaren. Mijn leefwereld bestaat vaak uit een boel ondefinieerbare geluiden, of erger nog, een ondefinieerbare stilte, waarin zich in beide gevallen van alles voltrekt wat mij ontgaat. Dat heeft vaak tot gevolg dat ik wegens het gebrek aan afleiding, word teruggeworpen op mijn eigen gedachten.

Het verbaast me altijd dat er zo enorm veel te zien is. Mijn moeder is in staat me een levendig beeld te schetsen van wat zij allemaal ziet. Als we bijvoorbeeld bij de Italiaan eten, in ons vaste hoekje bij het raam, beschrijft ze de alledaagse bewegingen om ons heen. De kok in de keuken, iemand die pizza gehaald heeft en de dozen al fietsend probeert te vervoeren, de bus die voorbijrijdt en bijna leeg is, de mensen met honden die langs de rondweg lopen, de kat die de weg oversteekt, de auto die parkeert, de gasten die binnenlopen, de voorbijganger die zwaait…. Met die “audiodiscriptie” wordt de wereld voor mij een stuk levendiger en minder afstandelijk.
Gaf Co maar eens “audiodiscriptie” tijdens onze dagelijkse gangen. Ik ben heel benieuwd hoe hij de wereld om ons heen ervaart.

Mail voor vragen of opmerkingen naar: emailcontact

Volg me op Facebook:

Facebook

Volg me op Twitter:

Naar boven