Begin pagina Auditief en visueel beperkt
Naar de inhoud

Auditief en visueel beperkt

Men beweert vaak dat mensen die blind zijn, beter kunnen horen dan mensen die kunnen zien. Misschien is dat in bepaalde gevallen waar, maar ik denk dat je beter kunt zeggen dat mensen die blind zijn, hun andere zintuigen beter benutten.

Helaas komt het nog wel eens voor dat mensen die visueel gehandicapt zijn, ook een auditieve beperking hebben, of krijgen. Soms hangt dat samen met de visuele handicap. Er zijn “aandoeningen” die zowel invloeg hebben op het zicht als het gehoor. Soms is er geen verband, of is de oorzaak van één of beide handicaps niet bekend.

Als je niet, of niet goed ziet en wel goed hoort, is het soms al een hele klus om te interpreteren wat er om je heen gebeurt. Het grootste deel van de menselijke communicatie is immers non-verbaal, en bestaat dus uit gebaren, gezichtsuitdrukkingen e.d. En hoe weet je of iemand jou aanspreekt als hij je naam niet noemt?

Als je niet alleen een slecht gezichtsvermogen hebt, maar ook minder goed hoort, wordt bovenstaande nog veel ingewikkelder.

Gelukkig kunnen hoortoestellen vaak een goede oplossing bieden, mits zij goed ingesteld zijn. Die instellingen zijn voor mensen met een visuele handicap weer heel anders dan voor mensen die hun oren, om het maar zo te zeggen, niet gebruiken als compensatie voor hun gezichtsvermogen. Wanneer men goed kan zien, is het doel van het hoortoestel vaak hoofdzakelijk spraakversterking. Zodat het volgen van gesprekken beter gaat. Wie niet kan zien, of onvoldoende, wil dikwijls ook dat de subtiele omgevingsgeluiden, die voor de ziende niet van belang, of misschien zelfs irritant zijn, worden versterkt. Bovendien is ieder mens, en ook iedere oor- en oogaandoening weer anders. Dit vraagt dus maatwerkoplossingen.

Voor wie zowel auditief als visueel beperkt is, bestaan er leuke handigheidjes. Zo kun je de spraaksynthese van de computer, maar bijvoorbeeld ook het luisterboek, draadloos streamen naar je hoortoestellen. Een hoofdtelefoon is dan niet meer nodig.

Via de mailgroep Visuhoor, wisselen mensen die slechthorend en visueel gehandicapt zijn, tips en ervaringen met elkaar uit. Dit blijkt voor menigeen heel verrijjkend te zijn.

Meer over Visuhoor, is hier te vinden.

Mail voor vragen of opmerkingen naar: emailcontact

Naar boven